Beneficiile merelor asupra sănătății

In nuante de rosu, de galben sau de verde, cel mai adesea, merele se cunosc pentru proprietatile lor satioase. Dar nu numai, sunt cele mai bune surse de fibre, de antioxidanti, de vitamina C, dar si de saruri minerale esentiale pentru organism.

Mici, rotunde si foarte practice atunci cand vrei sa le consumi, merele sunt excelente pentru sanatate si pentru forma. Se pot consuma atat crude, cat si coapte, dulci sau sarate.

Un aliat de pret pentru forma. Merele sunt fructe interesante din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte sunt dstul de slabe in calorii cu doar 72 de calorii pentru 140 de grame. Pe de alta parte contin in jur de 85% apa. Atentie insa. Acest nivel este dublu atunci cand merele se consuma sub forma de suc. Si totusi, au un efect foarte interesant atunci cand trebuie sa alunge senzatia de foame, dand repede un efect de satietate minunat. Limiteaza deci dorinta de a rontai ceva nesanatos.

Merele contin si foarte multe fibre prezente in principal sub forma de pectine. In tubul divestiv, acestea formeaza un fel de gel care va prinde in capcana zaharul si colesterolul si va limita astfel absorbtia acestora.

Dar acest nivel poate sa varieze insa din cauza varietatilor de mere consumate, de maturitatea lor si de felul in care se consuma acestea,.

O importanta sursa de antioxidanti. Merele sunt fructe foarte bogate in antioxidanti. Adica pot lupta contra radicalilor liberi, responsabili cu un numar mare de patologii. In plus, pot participa la diminuare nivelului de colesterol sanguin si pot facilita respiratia.

Antioxidantii prezenti in mere sunt polifenolii, procianidinele, epicatechina si catechina care pot sa scada nivelul de colesterol rau si pot limita oxidarea sa. Quercentina si procianidinele pot lupta contra maladiilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer, impiedicand dezvoltarea de tumori canceroase.

Dar pentru a profita de toate aceste beneficii este necesar sa mananci merele cu tot cu coaja. Aici se afla de sase ori mai multi antioxidanti decat in pulpa. Mai ales in coaja merelor rosii, culoarea lor fiind datorata antocianinelor, pigmenti antioxidanti si ei la randul lor. In plus, coaja merelor mai contine si triterpene care pot bloca dezvoltarea celulelor canceroase.

Fructe foarte bogate in minerale si in vitamina C. Chiar daca nu fac parte din categoria citricelor, merele contin un nivel destul de important de vitamina C. Aceasta vitamina este si ea antioxidanta si participa la sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiilor. Are o actiune anti-infectioasa in acelasi timp si poate accelera cicatrizarea, procurand in acelasi timp energie.

Merele sunt si o sursa importanta de potasiu, de saruri minerale, de magneziu si de fosfor care se regasesc mai ales in merele reduse la forma de piure.

Acest articol a fost publicat în Postări. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *